Twintig jaar. Zo lang draait Tom Thijs al mee als beveiligingsspecialist in ons team. We strikten de meest bescheiden Rombiteer voor een interview en ontfutselden gouden raad voor ambitieuze techniekers.
Hoe is het begonnen?
Met een spontane sollicitatie. Ik was gepassioneerd door beveiliging en technologie, maar ik kon mijn ei niet kwijt als installateur bij privéwoningen. Ik hoorde dat Sercotec actief was in de haven én dat ze met nieuwe technologieën bezig waren. Dat sprak me aan, dus ik trok mijn stoute schoenen aan en nam contact op.
Sercotec?
Zo heette het bedrijf toen. In 2017 is Sercotec overgenomen door Rombit.
Schrikte de complexiteit van de haven je niet af?
Neen, integendeel. Dat maakt het net uitdagend. De grote projecten, de moeilijkheid, de afwisseling… Wie niet graag nadenkt, komt best niet bij ons werken (lacht).
Wat betekende de overname door Rombit voor jou?
Ik zag dat wel zitten (lacht). Innovatie is zo belangrijk in onze sector… Rombit was bezig met Internet of Things projecten in de haven, dus we kregen ineens een stevige, innovatieve organisatie achter ons.
Intussen is de naam Sercotec verdwenen. We zijn geëvolueerd naar één team en creëren samen geïntegreerde projecten. En dat klikt.
Ik herken heel wat eigenschappen van mezelf bij de collega’s van Rombit: de nieuwsgierigheid, de goesting om zelf oplossingen te bedenken, de passie voor innovatie, de collegiale sfeer… Dat vergemakkelijkt de samenwerking.
Wat is het strafste dat je hebt meegemaakt?
Jaren geleden vaarde er een Russisch schip met belemmerd zicht door de Antwerpse haven. Levensgevaarlijk. Port of Antwerp heeft toen ingegrepen. Wij werden in allerijl opgetrommeld om camera’s op het schip te installeren, zodat de kapitein weer kon zien wat er aan stuur- en bakboord gebeurde. Voor alle duidelijkheid: dat was uitzonderlijk. Wij zijn meestal actief op de terminals, en ook daar staan we elke keer voor nieuwe uitdagingen.
Waar haal jij het meeste voldoening uit?
Het klantencontact. Door de jaren heen heb ik een goede band opgebouwd met heel wat klanten. Vroeger was ik ter plaatse voor de installaties, nu zorg ik ervoor dat het project in goede banen loopt, zodat collega’s alle tools hebben en de klant tevreden is.
En wat houdt zo’n project dan juist in?
Dat varieert per klant. De rode draad is dat we haventerminals veiliger maken. Denk maar aan toegangscontrolesystemen, camerabewaking, inbraakbeveiliging, branddetectie, evacuatie en windmeting.
Sinds een tijdje zijn wij ook verantwoordelijk voor de installatie en service van Rombit’s wearables en anchors. Dat zijn kleine toestelletjes om werknemers te beschermen. Ze waarschuwen bijvoorbeeld voor aanrijdingen met vorkliften. Je kan er ook een SOS-boodschap mee versturen of een val detecteren.
Tot slot: welke 3 gouden tips zou jij aan jonge techniekers geven?
Maak tijd vrij om nieuwe oplossingen vast te pakken en uit te proberen. Je kan enkel groeien als je je durft verdiepen in het onbekende.
Sta open voor commentaar en geef niet te snel op.
Durf fouten te maken. Iedereen maakt weleens fouten, daar leer je uit.
Bedankt, Tom!
Rombit zoekt techniekers.
Zin in een nieuwe uitdaging? Lees de jobomschrijving van elektrotechnicus en stuur een mail naar jobs@rombit.be.